marielle k eliassen

HVORFOR det er et problem med endring av utbetaling i mai.

  • 09.05.2017, 16:11


First things first;

1. Nei, jeg er ikke ufør - enda. Jeg skal dog snart søke, bare nav gir meg melding om at alt er klart.

2. Jeg skriver dette innlegget så du som ikke forstår faktisk kanskje kan forstå hvorfor det er et problem at utbetalingsdatoen er blitt endret, og at du leser fra andre synsvinkler enn bare din egen.

3. JA, pengene kommer FØR 17.mai - men det er bare èn dag før selve dagen.

Here we go!

Arnt Vidar Lian sitt bilde.
Bilde fra facebook.

1. Så jeg har fått med meg at de pleier å få uføretrygden inn den 12./13. mai, noe som gir et par dager for dem som mottar, å få alt ordnet og i stand. Dvs alt av klær, mat, frisør besøk og alt en kan tenke seg som er forberedende før den dagen.

2. Endringen så ut til å ha blitt gjort over natten. Altså ikke mange visste om denne endringen, og enhver uforutsigbarhet og endringer kan vippe en av pinnen. Jeg vet hvertfall at jeg selv takler endringer i mine planer i siste liten - veldig dårlig. Dette gjelder selvsagt ikke bare ovenfor 17.mai hos meg.

3. Folk blir ikke uføre for morroskyld, altså. Og nei, det er heller ikke noe piece of cake å bli ufør, om du trodde det. JA, det finnes latsabber overalt, også i dette nav-systemet. De fleste av oss som blir ufør, har en grunn for det - og det kan være mange. Blant annet fysiske og psykiske sykdommer og problemer, som angst og depresjon, ME, MS, FM, Ehlers syndrom, Dystoni, Kreft og mange mange flere grunner. Problemet her da med endringen, er at man da bare har èn dag å gjøre ting på. Dessverre er det ikke alle som har energi til å gjennomføre alle gjøremål, det er heller ikke alle som har 2 utgifter. Det er ikke alle som har en nær familie å støtte seg på og få hjelp av, ei heller gode venner. Noen har også gjerne mange barn, og kanskje noen trenger nye sko eller kjole? Også har de da dessverre ikke mye penger fra april måned.

Grunnene til at dette er et problem, er så utrolig mange. Joda, klart det - de får penger før selve dagen, så den blir nok bra den, som mange sier. Men det er ikke alle som er like heldig med en nær familie og gode venner som kan hjelpe, ei heller energi eller ork til å gjøre alt som skal gjøres. Og har du ikke det, men likevel klarer deg bra? Det er veldig bra, jeg er stolt av deg.

Er du en av dem som jobber fulltid og klarer deg relativt bra/OK? Har du energi til overs etter jobb til andre gjøremål som husarbeid, lage middag, besøke venner osv? Da bør du være takknemlig for det - fordi mange av oss som blir eller er uføre, ville gjerne byttet med deg.

Dere skjønner, det er ikke så kult og chill som det høres ut, å sitte hjemme i smerter i kropp eller sinn store deler av dagen. Det er ikke kult å gå ut i sosiale sammensettinger, se tilsynelatende frisk ut og bli dømt utifra det. At andre tenker du burde klare å jobbe siden du ene dagen klarte å gå ut en liten tur, være sosial med familien eller venner. Det er ikke kult å kjenne på skammen som som uføre og jeg går å kjenner på hele tiden. Det er ikke kult å være bundet fast til sengen, fordi depresjonen er for sterk og gjør det umulig for deg å engang gå på do, eller at angsten holder deg inne og isolerer deg fra alt du har nært og kjært. Det er ikke kult å være innendørs, hyle av smerter som du ikke ser eller kjenner på selv engang, å måtte ta en masse medisiner mot smerter fra helvete, og for å holde deg noe lunde oppegående.

Man kommer langt med å bruke hjernen en har fått, tenke litt lenger enn hva en selv klarer og å ha forståelse og empati for andre rundt seg.

- Marielle Kristine

Kuruoshi

09.05.2017 kl. 16:40
Man kommer enda lengre med å være litt forutseende og legge til side noen kroner i månedene før mai, slik at man ikke trenger å få fullstendig panikk bare fordi man får penger dagen før. Og klarer du ikke å spare noen stakkars hundrelapper før den dagen, så har du mye større problemer enn flytting av utbetalingsdatoen fra Nav

Marielle Kristine Eliassen

09.05.2017 kl. 16:45
Kuruoshi:
Selvfølgelig går det an, men det er dessverre ikke mange som klarer det, om de evt har store/mange utgifter, mange barn som krever sitt.. Er mange grunner til hvorfor folk evt ikke har råd til å sette av penger, vet du. :)

Unni

09.05.2017 kl. 18:24
Håper det ordner seg for deg. Ha en fin kveld:)

Marielle Kristine Eliassen

09.05.2017 kl. 20:46
Unni:
Hehe, jada, jeg klarer meg :D Ikke noe problem for meg, verre med de som er ufør og som har problemer med dette :( Ha en fin kveld du også :)
Marielle Kristine Eliassen

Hei og velkommen til min blogg! Her blir jeg å blogge om min hverdag og alt som faller meg inn. Jeg sliter en del psykisk, bl.a har jeg tilbakendende depresjoner og generalisert angstlidelse, samt sosial angst.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits