marielle k eliassen

Sosial angst

  • 12.05.2017, 15:47


Sosial angst - hvordan er det egentlig å ha det? Hva vil det egentlig si å ha det?

Jeg tenkte nå å prøve å skrive litt om hvordan det er å ha sosial angst.

Sosial angst er å være livredd for å være i store folkemengder, møte nye mennesker, gå på møter hvor det er mange folk og det kan også være å være livredd for å gå utenfor ytterdøren din. Jeg kan jo bare skrive for meg selv her, så ha det i bakhode.

Jeg fikk sosial angst etter å ha blitt mobbet så og si hver eneste dag i flere år. Angsten kom sommeren 09, altså sommeren jeg skulle begynne i 9.klasse. Å gå utenfor døren fikk meg til å gråte, beina mine skalv og jeg klarte såvidt å stå oppreist. Magen vrengte seg, hodet og hjertet hamret i takt. Det jeg husker best er at jeg gråt og beina skalv. Jeg sto i gangen og søsteren min og bestevenninnen min tvang meg ut. Det var helt jævlig - men også helt jævlig nødvendig.

Jeg var livredd for å møte på mobberne. Men jeg måtte presse meg og utfordre meg. Det tok tid og var vanskelig, og helt ærlig husker jeg ikke mye mer enn det fra den tiden. Jeg byttet skole til 9.klasse - fikk andre venner og helt nytt og bedre miljø. Det var jo erting, men mer vennlig erting og absolutt ikke som mobbingen jeg opplevde der. Men jeg gikk bare så langt. Tok bussen til og fra skolen. Hele 9. og 10.klasse turte jeg ikke å være så mye med på jentekvelder, café, spise ute, kino.. Det bedret seg noe i 10.klasse. 1. og 2.vg ble ting bedre - da måtte jeg ta buss til og fra byen hver eneste dag.

anxiety, social, and anxious image

anxiety, social, and anxious image

Sosial angst er jævlig, og veldig ødeleggende for en. En må jobbe beinhardt med seg selv og angsten. Utfordre seg selv helst hver eneste dag, gjerne opptil flere ganger også.
Selv den dag idag styrer angsten meg til en viss grad. Den er noen ganger sterkere enn andre ganger. F.eks unngår jeg å ta bussene som er mest full fra byen, f.eks i 15-16 tiden. Jeg har også safe places i bussen jeg tar, og det er de plassene som er nærmest utgangene og med lettest tilgjengelig stopp knapp. På kino f.eks så bør jeg være der i god tid før filmen begynner, gjerne 30-45 minutter før filmen begynner og helst skal jeg inn før alle andre - samme når jeg tar fly også, faktisk. Hvis jeg ikke er den første eller er tidlig før filmen, reagerer jeg med at jeg blir veldig stresset, frustrert og irritert - og i verste tilfellene kan jeg begynne å gråte. Jeg får hjertebank og skjelver. Til og med i familiebesøk (helst samboeren min sin familie da) kan jeg oppleve angsten og få små anfall, og da er det best at jeg bare går hjem, før det blir et stort anfall. Ofte har jeg rett og slett måttet bli kjørt hjem fra dåp og bursdagsfeiringer. Jeg blir også utrolig fort sliten i sosiale settinger.

Hadde du sett meg ute nå, eller møtt meg og vi hadde begynt å snakke sammen, hadde du ikke trodd at jeg hadde sosial angst. Fordi jeg er veldig åpen og ærlig av meg. Det er lett å snakke med meg, og jeg kan snakke åpent om egentlig alt.

disorder, post, and text image

disorder, quote, and text image

Folk må forstå at selv om en ser frisk og fin ut på utsiden, så kan en være veldig syk på innsiden. Når jeg har angst, så kan du ofte ikke se det på meg - jeg ser helt normal ut, men jeg har likevel angst, sosial angst og depresjon. I'm not faking sick, I'm faking normal.

Jeg vet ikke om innlegget ga så mye mening - men jeg håper veldig noen av dere fikk noe ut av det. En ny forståelse, et nytt syn eller noe, og at dere tar dette videre. Selv om noen ser frisk ut - er det ikke sikkert de er det, og hvis de åpner seg opp til deg om det - ikke børst det vekk og bagatelliser det. Du vet ikke hvor vanskelig det var for den personen å fortelle deg det.

Om du sliter med noe som helst - jeg heier på deg, aldri gi opp! Jeg er stolt over deg, og noen der ute er glad i deg. <3

- Marielle Kristine

Tonje Pettersen

12.05.2017 kl. 16:04
Så bra skrevet :)

Marielle Kristine Eliassen

12.05.2017 kl. 16:16
Tonje Pettersen:
Tusen takk <3
Marielle Kristine Eliassen

Hei og velkommen til min blogg! Her blir jeg å blogge om min hverdag og alt som faller meg inn. Jeg sliter en del psykisk, bl.a har jeg tilbakendende depresjoner og generalisert angstlidelse, samt sosial angst.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits